1 Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de bakvormen licht in en bekleed de bodems met bakpapier.
2 Zeef het bakmeel en de bakpoeder (hoog) boven een ruime beslagkom. Voeg dan de boter, eieren en 115 g suiker toe en meng alles met een mixer in ca. 1 min. tot een gladde, romige massa. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Spatel het sinaasappelrasp en het sinaasappelsap door het beslag.
3 Verdeel het beslag over de bakvormen, strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel en bak ze in ca. 25 min. gaar in het midden van de oven. Haal uit de oven, laat ca. 30 sec. rusten. Maak de taarten met het paletmes rondom los van de rand en stort op een taartrooster. Verwijder het bakpapier. Leg het andere taartrooster er nu op, zonder te drukken, en keer beide taarten om zodat de bovenkanten boven liggen.
4 Halveer voor de vulling de passievruchten, schraap al het vruchtvlees en de zaadjes eruit en doe in een kom. Meng in een grote kom de mascarpone, 1 el suiker, het vanille-extract en het sinaasappelsap. Roer 2/3 van het passievruchtmengsel er zo gelijkmatig mogelijk door. Bestrijk een van de taarten met het mengsel. Druk er met een theelepel kuiltjes in en schep daarin de rest van het passievruchtsap en -zaad. Leg de andere taart erop en druk licht aan, zodat de vulling een beetje langs de randen sijpelt.
5 Bestuif de bovenkant vlak voor het opdienen met gezeefde poedersuiker.
Delia Smith's versfruittaart met sinaasappel en passievrucht is een recept van Albert Heijn