1 Smelt de boter op laag vuur. Was en snijd het wit van de preien. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Snipper de sjalot. Bak de prei, aardappel en sjalot 5 min. op middelhoog vuur zonder ze bruin te laten worden. Voeg de bouillon en het laurierblaadje toe en laat 20 min. zacht koken.
2 Laat de soep iets afkoelen. Snipper de bieslook en roer de kookroom, melk en 2 el bieslook erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Pureer de soep met de staafmixer of in de blender. Als je een blender gebruikt, houd dan je hand op de deksel zodat de warme soep niet uit de mengbeker spat. Laat in minimaal 1 uur koud worden in de koelkast. Voeg eventueel een paar ijsblokjes toe.
3 Serveer de soep in glaasjes en garneer met de rest van de bieslook.
Romige koude preisoep (vichyssoise) is een recept van Albert Heijn