1 Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de knoflook fijn en meng de helft met de olie. Breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout. Verwijder de onderkant en het donkergroene deel van de preien. Snijd de preien in de lengte tot de helft in en was ze onder de kraan. Snijd elke prei in 2 korte stukken en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd de aardappelen in kwarten. Snijd het spek in blokjes van 2 x 2 cm. Meng de aardappelen en het spek en leg naast de prei op de bakplaat. Verdeel de knoflookolie erover. Rooster ca. 45 min. onder in de oven. Schep halverwege om.
2 Leg de paprika’s in een ovenschaal en zet op een rooster boven in de oven. Rooster 30 min. Neem de paprika’s uit de oven en doe ze in een plastic zak. Knoop dicht en laat 10 min. liggen. Verwijder het vel, de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika’s en snijd het vruchtvlees in stukken. Doe de paprika samen met de rest van de knoflook, amandelen, rodewijnazijn en komijn in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een dikke saus (romesco). Breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout.
3 Neem de prei en aardappel met spek uit de oven en verwijder de buitenste laag van de prei. Schep de paprikasaus over de prei. Serveer met de aardappelen met spek.
Geroosterde prei met paprikasaus is een recept van Albert Heijn