Bereid de bulger volgens verpakking of recept. Snijd ondertussen de tomaten en komkommer in kleine blokjes. Laat de bulgur iets afkoelen en roer de olijfolie en tomatenpuree er door todat de bulgur een egale kleur heeft. Rasp de ui of snijd hem heel fijn en voeg toe. Voeg citroensap en een snufje zout toe. Roer de komkommer en tomaat er door. Maal de gegrilde paprika fijn in een keukenmachine (of gebruik kan en klare paprikapuree) en meng door de bulgursalade. Hak de peterselie grof en voeg samen met eventueel een paar chilivlokken toe. Laat de bulgursalade helemaal afkoelen. Dit recept kun je ook makkelijk van te voren bereiden en een halve of hele dag in de koelkast laten staan. Zo trekken alle smaken goed door elkaar. Je hebt verschillende soorten bulgur, oorspronkelijk gebruiken ze voor dit recept extra fijne bulgur (verkrijgbaar in de Turkse winkel) maar ik heb ‘gewone’ uit de supermarkt gebruikt voor dit recept. In Turkije word deze bulgursalade vaak gegeten op een blaadje sla maar is ook lekker bij bijvoorbeeld kofte.