1 Doe de kruidnagel, komijn, 1 tl paprikapoeder en 1 tl garam masala in een droge koekenpan zonder olie of boter en rooster de kruiden 1 min. Doe de kruiden in grote kom. Rasp de gele schil van 1 citroen en pers de vrucht uit. Voeg het citroenrasp, -sap, 6 tenen knoflook (uitgeperst), gember, yoghurt en het zeezout toe.
2 Snijd de kipfilets in stukken van ca. 5 cm. Schep in de kom bij de marinade en wrijf de saus goed in. Snijd de citroenen met schil in partjes. Rijg de kipstukjes afgewisseld met stukjes citroen en stukjes groene pepers op metalen spiesen. Druk ze niet te dicht tegen elkaar aan. Laat de spiesen min. 2 uur (liefst een hele nacht in de koelkast) marineren.
3 Pel voor de saus de uien en 4 tenen knoflook en snijd fijn. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd ook de steeltjes van de koriander (bewaar de blaadjes voor later).
4 Verhit een scheut olie in een grote braadpan en schep de ui, knoflook, rode peper en koriander erbij. Bak al roerend ca. 20 min. tot de groenten goudbruin zijn. Voeg de gemalen koriander, kurkuma, 1 tl paprikapoeder en 1 tl garam masala toe en bak 2 min. mee. Voeg de gemalen amandelen toe en laat ze roosteren. Voeg de tomaten toe, verkruimel er het bouillonblokje over en giet er 300 ml kokend water bij. Laat 5 min pruttelen. Roer de kokosmelk er door en laat de saus 20 min. zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
5 Besprenkel de kipspiesjes met een beetje olie en gril ze in een hete grillpan. Keer regelmatig tot ze rondom goudbruin en krokant zijn. Snijd de stukjes kip van de spiesjes in de saus en houd de stukjes citroen apart. Laat de tikka 2 min. pruttelen terwijl je er met een keukentang naar smaak stukjes citroen boven uitknijpt. Roer er nog een extra scheutje yoghurt door, bestrooi met de korianderblaadjes en serveer met basmatirijst.
Jamie Oliver's kip tikka massala is een recept van Albert Heijn