1 Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in stukken. Snijd de sjalotten en knoflook in stukjes.
2 Verhit de olie in een soeppan en fruit de pompoen, sjalot, knoflook en het selderijzout 5 min.
3 Voeg de bouillontabletten en het water toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 20 min. koken. Roer af en toe. Neem de soeppan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Voeg water toe als de soep te dik is.
4 Variatie 1: Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten 3 min. Neem uit de pan en laat afkoelen op een bord. Hak grof. Meng het kokosrasp met de sambal badjak. Schep 1 tl in een kop pompoensoep en bestrooi met de pistachenoten.
5 Variatie 2: Halveer de cherrytomaten, verwijder met een theelepel de zaadlijsten en snijd de helften in partjes. Schep de tomatenpartjes om met de rivierkreeftjes en de limoensap. Snijd de bieslook fijn. Schep de rivierkreeftjes en tomaat op de soep en bestrooi met de bieslook.
6 Variatie 3: Haal de blaadjes van de koriander. Maak met 2 lepels mooie vormpjes (quenelles) van de mascarpone. Schep in elke kop soep een quenelle en garneer met een paar blaadjes koriander.