2 Rooster de hazelnoten in de ovenschaal in ca. 8 min. goudbruin in de oven. Laat afkoelen.
3 Breng ondertussen een pan water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van 1 x 1 cm (brunoise). Rasp de kaas. Snijd de bloemkool in zo klein mogelijke roosjes. Kook de aardappelblokjes samen met de bloemkoolroosjes 5 min. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
4 Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Roer met een garde de bloem ca. 3 min. op laag vuur (roux). Voeg al roerend de melk toe en roer tot een gebonden saus. Voeg de kaas toe en laat al roerend smelten. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en eventueel zout. Verdeel de aardappel en bloemkool over de eenpersoonsovenschaaltjes en schenk de kaassaus erover.
5 Gratineer de schaaltjes ca. 15 min. in het midden van de oven. Hak ondertussen de hazelnoten grof en strooi ze na 10 min. oventijd over de gratin.
Aardappel-bloemkoolgratin met hazelnoot is een recept van Albert Heijn