1 Doe de gist met de suiker in een kom. Schenk er het water bij en laat 5 min. staan. Zeef de bloem en het griesmeel boven een andere kom en meng het zout erdoor. Maak een kuil in het midden en schenk er het gistmengsel in. Voeg 1 el olie toe.
2 Meng met een houten lepel vanuit het midden het water door de bloem. Kneed minimaal 8 min. verder met de hand totdat een fluweelzacht, elastisch deeg ontstaat. Vet een kom in en doe het deeg erin. Bestrooi met wat bloem. Dek af met een schone theedoek en laat het deeg ca. 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
3 Halveer ondertussen de tomaten en schep met een lepel de zaadlijsten eruit. Pureer de tomaten met de knoflook en zongedroogde tomaat met de staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
4 Verwarm de oven voor op 225 °C. Kneed het deeg nogmaals door. Verdeel in 2 stukken en rol beide stukken uit tot een lap ter grootte van een bakplaat.
5 Leg het deeg op 2 met bakpapier beklede bakplaten. Bestrijk voor de pizza rossa de ene pizza met de tomatensaus. Snijd voor de pizza bianca de mozzarella in plakjes en verdeel over de andere pizza. Verdeel de takjes tijm over de mozzarella.
6 Bak de pizza’s ca. 25 min. in de hete oven. Verwissel halverwege de baktijd de bakplaten. Neem de pizza’s uit de oven en besprenkel met de rest van de olie. Verdeel de rucola over de pizza rossa. Snijd beide pizza’s in stukken en serveer.
Plaatpizza bianca & rossa is een recept van Albert Heijn