1 Doe de bloem, suiker, gist, boter, het water, zout en 1 ei in een kom. Kneed in 10 min. tot een samenhangend elastisch deeg. Vorm een bal van het deeg en doe in een ingevette kom. Dek af met vershoudfolie en laat ca. 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
2 Kneed het deeg kort door en verdeel het in 5 gelijke stukken. Rol elk stuk tot een streng van 30 cm lang. Druk aan 1 kant de uiteinden aan elkaar vast en vlecht het tot het andere uiteinde en druk op dezelfde manier vast. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek het vlechtbrood losjes af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het in volume is verdubbeld.
3 Verwijder de folie. Splits het 2e ei en bestrijk het deeg met de losgeklopte dooier. Bestrooi met het maanzaad.
4 Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak het brood in ca. 25 min. gaar. Neem uit de oven en laat in 30 min. op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.
Vlechtbrood met maanzaad is een recept van Albert Heijn