1 Verwarm voor de harissa de grill van de barbecue voor op de hoogste stand. Leg de chilipepers op de grill en bak ze 4-5 min. Draai ze vaak zodat ze licht verkoold en zacht worden. Houd apart.
2 Trek, als ze koel genoeg zijn om vast te pakken, het steeltje eraf en doe ze, inclusief de zaadjes, in een keukenmachine. Voeg de knoflook, de munt en het karwijzaad toe en snijd alles goed fijn. Voeg 250 ml olijfolie toe om een stevige pasta te krijgen. Doe die in een luchtdicht bakje en zet dat tot gebruik in de koelkast. De harissa blijft in de koelkast een paar weken goed.
3 Meng voor de burgertjes het gehakt, de ui, komijn en peterselie in een schaal. Voeg zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe. Meng alles met de hand en zet het mengsel minimaal 2-3 uur in de koelkast om de smaken goed tot ontwikkeling te laten komen.
4 Maak met natte handen ballen van het gehakt ter grootte van een golfbal en druk plat tot burgers.
5 Verwarm de bakplaat van de barbecue voor op de hoogste stand. Smeer de plaat in met de rest van de olijfolie en bak de burgers 3-4 min. aan elke kant. Serveer ze naar smaak met de harissa, rucola en citroenpartjes naar smaak en gegrild pitabrood.
Ross Dobson's hamburgertjes met harissa is een recept van Albert Heijn