1 Doe de rijst in een zeef en spoel af onder de koude kraan tot het water helder blijft. Dit voorkomt dat de korrels later aan elkaar gaan plakken.
2 Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de ui enkele minuten, voeg vervolgens de peper en knoflook toe. Blijf bakken tot de ui glazig is en voeg de rijst, tomaten en tomatenpuree toe. Verhit alles 5 min., druk de tomaten kapot met een pollepel en voeg peper en eventueel zout naar smaak toe.
3 Voeg de bouillon toe en laat alles zachtjes koken. Doe de wortel en erwten er na 5 min. bij en laat ongeveer 10 min. koken, tot de vloeistof is opgenomen en de rijst gaar is.
4 Neem de pan van het vuur. Leg een vel bakpapier op de pan en leg de deksel daarop (zodat de pan goed is gesloten). Zet de rijst minstens 10 min. en maximaal 2 uur in een lauwe oven van 120 °C.
Thomasina Miers' rode rijst is een recept van Albert Heijn