1 Rasp de Pecorino, meng met 40 g van de ricotta en vorm er 4 bolletjes van.
2 Meng de rest van de ricotta met 2 el water. Voeg de bloem, het zout en de bakpoeder toe en kneed tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in bollen (naar het aantal platbroden dat je wil maken) van Ø 5 cm. Rol elke bol met de deegroller op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van Ø 13 cm. Druk de randen plat.
3 Leg in het midden van elke deeglap een kaasbolletje en druk een beetje plat. Vouw de randen van het deeg naar binnen, zodat je de vulling bedekt. Keer de deegpakketjes om en rol met de deegroller voorzichtig uit tot platbroden van Ø 15 cm.
4 Verhit in 2 koekenpannen elk 1 el olijfolie en bak in elke pan een platbrood in 3 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege. Bak zo ook de rest van de platbroden.
5 Snijd de vijgen in partjes. Besprenkel de platbroden met de hazelnootolie. Verdeel de ham, rucola en vijgen erover. Serveer de platbroden direct. Garneer naar smaak met extra geraspte Pecorino Romano.
Platbrood met ricotta en vijgen is een recept van Albert Heijn