1 Schil de pastinaak en peen en snijd in stukjes van 1 x 1 cm. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en de blaadjes van de takjes tijm en oregano. Snijd fijn. Houd de salie apart.
2 Snipper de ui. Smelt de boter in een ruime pan met dikke bodem en voeg de ui, tijm, oregano en de helft van de rozemarijn toe en fruit 1 min. Voeg de risottorijst toe en bak 3 min. mee tot de korrels glazig zijn. Blus af met de wijn en roer tot deze bijna helemaal is opgenomen. Voeg een scheut bouillon toe en roer tot deze ook is opgenomen. Voeg weer een scheut bouillon toe en ga zo door tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ca. 25 min.
3 Kook ondertussen de pastinaak en peen 6 min. in ruim water met zout. Giet af en voeg de laatste 4 min. van de kooktijd toe aan de risotto. Rasp de kaas. Snijd de ham in reepjes. Neem de pan van het vuur en roer de ham en de helft van de kaas erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Risotto met pastinaak is een recept van Albert Heijn