1 Halveer de ui en steek in elke helft twee kruidnagels. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag zonder olie of boter en bak de uien op de snijkant 8 min. op middelhoog vuur (de snijkant mag donker worden).
2 Was ondertussen de prei en schrap de peen. Snijd de prei, peen, bleekselderij en het citroengras in stukken van 3 cm. Kneus de peperkorrels met de bolle kant van een lepel. Schil de gember en snijd in plakken.
3 Verhit de olie in een soeppan en fruit de gemalen geelwortel 30 sec. Leg de kip in de soeppan. Schenk het water erbij en breng aan de kook. Schep het eventuele schuim er met een schuimspaan af. Voeg de ui, groenten, peper, tijm, laurierblaadjes en de helft van het citroengras, en de helft van de gember toe en laat op laag vuur 2 uur zachtjes trekken. Schep tussendoor het eventuele schuim er met een schuimspaan af.
4 Neem de kip uit de bouillon. Maak een schone theedoek vochtig en leg in een zeef. Zet de zeef op een andere pan en zeef de bouillon. Laat de bouillon afkoelen tot kamertemperatuur. Zet in de koelkast zodat het vet stolt en schep het vet er met een lepel of schuimspaan uit. Verwijder ondertussen het vel van de kip en haal het vlees los van het bot, zodat je het vlees kunt bewaren voor bijvoorbeeld een salade of pasta. Het bot kun je weggooien.
5 Zet de pan weer op het vuur. Voeg de rest van de gember en citroengras toe en laat op laag vuur 45 min. zachtjes trekken. Verwijder de gember en het citroengras. Serveer direct of laat de bouillon afkoelen tot kamertemperatuur, zodat je 'm kunt invriezen.