1 Fase 1: mengen Doe het gehakt in een ruime kom en prak het met een vleesvork rul. Dit zorgt ervoor dat de andere ingrediënten goed worden opgenomen in het gehakt. Voeg vervolgens het ei en de melk toe. Meng het met de vleesvork goed door elkaar. Voeg als alles goed is gemengd de fijngemaakte beschuiten of het paneermeel toe. Meng opnieuw met de vleesvork alles goed door elkaar.
2 Snijd de ui en de teen knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit op niet te hoog vuur de ui en knoflook heel kort. Haal de pan van het vuur en laat dit afkoelen. Schep de afgekoelde gefruite ui en knoflook bij het gehakt. Probeer zo min mogelijk olie mee te scheppen. Meng het geheel weer door elkaar met de vleesvork. Voeg nu het zout, de peper, nootmuskaat en gehaktkruiden toe. Prak het geheel goed door met de vleesvork. De vleesvork zorgt ervoor dat het gehakt niet te warm wordt en dat gebeurt wel als je het gehakt met je handen kneedt.
3 Fase 2: wachten Dek de kom af met folie en zet het klaargemaakte gehakt een uur in de koelkast. Het mengsel krijgt nu de gelegenheid de geuren en smaken goed aan elkaar af te geven.
4 Fase 3: braden Neem een royale braadpan en verhit hierin langzaam de braadboter. Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke porties en vorm van elke portie met de hand een mooie ronde bal. Zet het vuur hoog en doe de gehaktballen in de pan. Draai de ballen regelmatig rond en zorg ervoor dat ze in 7 minuten gelijkmatig mooi bruin worden. Gebruik voor het ronddraaien een houten spatel en een houten lepel. Zet het vuur nu lager, want je moet voorkomen dat de ballen per ongeluk toch te bruin worden door de hete pan. Voeg na 5 minuten een scheutje kokend heet water toe. Doe dit niet met koud water! Dan €˜schrikt€™ het vlees te veel.
5 Fase 4: garen Zet het vuur laag en laat de gehaktballen 40 minuten garen. Je kunt tussendoor een paar scheutjes heet water toevoegen voor een mooie jus. Draai de gehaktballen regelmatig om.
De gehaktbal 'Dutch New' van Wim Geerts is een recept van Coop recepten