Bereiding
Dit is een lekker recept zonder vlees. Een heel blok feta barbecueën (of grillen) is weer eens wat anders €“ je krijgt een interessant contrast in structuur tussen de prachtige, goudgele buitenkant en het zachte, romige binnenste. De rooksmaak voegt echt iets toe aan dit heerlijke, zomerse gerecht. 1 Steek de barbecue aan en laat de kooltjes goed heet worden. Doe de feta in een kommetje met de helft van de oreganoblaadjes, een scheutje olijfolie en een flinke snuf zeezout en zwarte peper. Laat marineren terwijl je de rest van het gerecht klaarmaakt. 2 Maak ondertussen de tabouleh. Kook de bulgur volgens de instructies op het pak, spoel en laat uitlekken. Laat iets afkoelen. Roer, zodra hij is afgekoeld, de munt, peterselie en komkommer, wat citroensap en zout en peper erdoor. Proef en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Dek af en zet weg. 3 Als de barbecue heet genoeg is, gril je alle groenten en de knoflook en als ze aan alle kanten mooi bruin zijn, leg je ze op een snijplank. Hak de groenten samen fijn, druk de tenen knoflook uit hun schil en kneus de tomaten. Hak de peterselie en de resterende oreganoblaadjes grof door de groenten. Breng op smaak en bedruip met olijfolie. 4 Rooster de hele, gemarineerde feta voorzichtig op een plaat, ongeveer 3 minuten (afhankelijk van hoe heet je barbecue is), tot hij goudbruin en knapperig is, draai hem voorzichtig om en rooster nog 1-2 minuten. 5 Rooster de pistachenoten in een klein koekenpannetje boven matig vuur tot ze goudbruin zijn, schep dan de honing erover en laat de noten karamelliseren. Schud regelmatig om te voorkomen dat ze vastkleven aan de pan. (Weersta de neiging om ze aan te raken, want ze zijn heel heet!) Schep ze na een paar minuten op een met olie bestreken vel bakpapier om hard te worden. Hak de pistachenoten zodra ze zijn afgekoeld en hard geworden, fijn en laat rusten. 6 Doe de tabouleh in een grote schaal en schep de groenten erover. Leg de geroosterde feta in het midden, bedruip met wat extra vergine olijfolie en strooi de pistachenoten erover. Heerlijk met geroosterd Turks brood. Per portie 215 cal., 10,5 g suikers, 9,8 g vet (3,4 g verzadigd) 8,9 g eiwitten, 20,6 g koolhydraten