Met voorjaarsgroente kun je eindeloos varieren. Maak eens een soep van meiknolletjes, een lentesalade met makreel, rode bietjes en groene asperges of roerbak little gems en bloemkool voor bij een gebakken visje. Let op! De vis moet 12 uur marineren Voor de makreel 1 Was de makreelfilets en dep ze droog met keukenpapier. Snijd de gepelde ui in ringen en leg ze in een vuurvaste schaal. Leg er de visfilets op en bestrooi met de kruiden en peperkorrels. 2 Roer de azijn, het citroensap en water door elkaar en giet dit mengsel over de vis. 3 Zet de schaal afgedekt met folie in de koelkast en laat de vis een nachtje marineren. Voor de artisjok 1 Snijd de stelen onderaan zo kort mogelijk af. Verwijder indien nodig aangetaste of lelijke blaadjes. 2 Spoel de artisjokken af onder stromend water. Vul een pan met water en doe er een mespunt zout en een hele citroen bij. Dompel ze helemaal onder (zie tip). Breng aan de kook en laat vervolgens op laag vuur een uurtje gaar worden. De juiste tijd hangt af van de grootte van de artisjokken. Ze zijn gaar wanneer de onderste blaadjes eenvoudig loslaten. 3 Maak ze schoon door de bladeren en haren te verwijderen. Voor de salade 1 Vul een pan met water en wat zout en breng aan de kook. 2 Snijd de houtige uiteinden van de asperges. Doe de asperges in de pan en kook ze in 2 minuten gaar. Spoel ze af onder koud stromend water. 3 Snijd de artisjokharten, asperges en rode bieten in stukken en besprenkel met extra vergine olijfolie, balsamicoazijn, zout en versgemalen peper. 4 Meng de groenten met de kropsla en leg op de borden. Haal de makreel uit de marinade, snijd in 3 stukken en leg op de salade. Garneer met wat erwtenscheuten en Oost-Indische kers.
Lentesalade met gemarineerde makreel is een recept van Jamie magazine