1 Schil de asperges met een dunschiller en breek er de houterige uiteinden af. Snij ze in stukken van ongeveer 4 cm. Kook de asperges beetgaar in lichtgezouten water. Schep ze met een schuimspaan uit de pan.
2 Pel en snipper de sjalotten voor de saus. Fruit ze glazig in de boter. Roer er de bloem door en laat even drogen. Schenk er geleidelijk de melk en 250 ml van het aspergekookvocht bij. Breng al roerend aan de kook. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Roer van het vuur de room en de twee soorten kaas door de saus.
3 Kook de pasta beetgaar in lichtgezouten water. Giet af en laat uitlekken.
4 Hussel de pasta en de blokjes ham door de saus. Warm nog even door. Schep er de asperges bij en meng voorzichtig. Werk af met bieslooksnippers.
Spaghetti met ham en asperges is een recept van Libelle Lekker