1 Verwarm de melk en het wortelsap tot lauwwarm (38°C). Verkruimel de gist boven een kom en roer hem glad met het melkmengsel, de stroop, de boter, het zout en de specerijen.
2 Schil de wortels en rasp ze fijn. Hak de walnoten grof en meng ze door de wortel. Roer dit door het melkmengsel.
3 Meng er 600 gram broodmeel door en vervolgens beetje bij beetje de rest van het meel. Kneed alles tot een glad en elastisch deeg.
4 Leg het deeg op een licht met meel bestoven werkvlak en verdeel het in drie gelijke porties.
5 Vorm van één portie een rond brood en leg dat midden op een met bakpapier beklede bakplaat.
6 Verdeel de rest van het deeg in 14 stukken en vorm van elk stuk een balletje.
7 Leg de balletjes met circa 1 centimeter tussenruimte langs de rand van de grotere lap deeg.
8 Verwarm de oven voor op 200°C.
9 Laat het deeg afgedekt met een theedoek 30-40 minuten rijzen. 1
0 Bestrijk het deeg met water en bestrooi het met zoud en zaad of pitten naar keuze. 1
1 Bak het brood onder in de oven in circa 30 minuten goudbruin. Laat het op een taartrooster afkoelen.
Smeuïg brood met wortel en walnoot is een recept van Libelle Lekker