1 Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel de kalkoen vanbinnen en -buiten goed af met koud water. Dep voorzichtig droog met keukenpapier.
2 Maak het gehakt aan met de overige ingrediënten. Vul de kalkoen met het gekruide gehaktmengsel.
3 Bind de poten van de kalkoen samen met keukentouw, zodat de vulling mooi binnen blijft. Wrijf de kalkoen in met boter, kruid met peper en zout. Steek in het dikste gedeelte van de kalkoen een vleesthermometer, maar zorg ervoor dat hij geen botten raakt (die worden warmer dan de vulling en geven dus een vertekend beeld van de kerntemperatuur).
4 Leg de kalkoen in een braadslede en zet ’m ongeveer 2 uur in de oven. De kerntemperatuur moet 74°C bedragen en het vocht dat uit de kalkoen loopt wanneer je erin prikt, moet helder zijn.
5 Laat de gare kalkoen nog 20 minuten rusten onder aluminiumfolie. Maak de braadresten los met kippenbouillon en laat inkoken tot de helft. Monteer de jus met enkele klontjes koude boter en kruid met peper en zout. Lekker met kroketjes en een ovenappeltje gevuld met veenbessen.
Kalkoen gevuld met gehakt en appel is een recept van Libelle Lekker