1 Was de bonen wassen en zet de avond van tevoren in de week in zoveel water dat ze onderstaan.
2 Snij het spek en de ui in kleine blokjes.
3 Hak de marjolein fijn.
4 Breng de bonen met het weekwater, een snuifje zout en het bonenkruid aan de kook. Laat een uur koken met het deksel op de pan. Giet af en vang het kookvocht op.
5 Schep de bonen over in een warme schotel.
6 Fruiten het spek en de ui in de olie. Bestuif met bloem en laat nog even op het vuur.
7 Voeg al roerend een kwart van het kookvocht van de bonen. Werk de saus af met de tomatenpuree, peper, zout en marjolein.
8 Laat onder af en toe roeren de saus nog vijf minuten zachtjes koken. Voeg de room toe en giet het geheel over de bonen.
9 Serveer met gekookte aardappelen en gehakt.
Witte bonen in tomatensaus is een recept van Libelle Lekker