1 Snij het vruchtvlees (mét schil) in fijne blokjes. Weeg 450 g komkommer af. Doe de suiker in een pannetje met 60 ml water, breng aan de kook en laat de suiker oplossen. Laat de siroop afkoelen. Snipper de munt. Mix de komkommer met de siroop en de munt fijn en draai in een ijsmachine tot sorbet. Bewaar in de diepvriezer tot gebruik (max. 1 week).
2 Maak de gazpacho. Snij de korsten van het brood. Week het bruidkruim in water. Pel en snipper de ui en de knoflook. Pel en ontpit de tomaten. Schil de komkommer, verwijder de zaadjes en snij grof. Maak de paprika's schoon en snij ze grof.
3 Knijp het brood uit en doe in de blender, samen met de tomaten, komkommer, paprika, ui, knoflook, 1 el sherryazijn en de olijfolie. Mix fijn. Schenk er 250 ml koud water bij (ongeveer) en mix tot een gladde soep. Kruid met cayennepeper en zout. Zet de soep minstens 30 minuten in de koelkast.
4 Verdeel de gazpacho over gekoelde glaasjes, maal er wat peper over en werk af met een bolletje komkommersorbet en een blaadje munt. Geef er eventueel nog blokjes paprika en bladerdeegstengels bij.
Gazpacho met komkommersorbet is een recept van Libelle Lekker