1 Schil de aardappelen en snij in blokjes. Kook ze afgedekt gaar in de visfond en mix met de room tot een gladde saus. Breng op smaak met venkelzaad, peper en zout.
2 Spoel de venusschelpen en de mosselen goed tot er geen zand meer in het spoelwater zit. Snij de zeeduivel in blokjes.
3 Pel en snipper de sjalot. Fruit aan in een beetje boter en doe er de hamreepjes bij. Voeg de venusschelpen toe. Stoof een paar minuten op hoog vuur tot de schelpen opengaan. Hou ze warm.
4 Doe de mosselen in een kookpan. Zet het deksel erop en gaar de mosselen enkele minuten tot ze opengaan, schud intussen de pan regelmatig op. Haal de mosselen uit hun schelp.
5 Leg vervolgens de zeeduivelblokjes in de aardappelsoep en laat ze enkele minuten meewarmen, tot de vis gaar is. Verdeel de soep over 6 borden. Schep er een aantal mosselen en venusschelpen bij en bestrooi met peterselie.
Zeevruchtensoep met gedroogde ham is een recept van Libelle Lekker