1 Kook de dadels 10 minuten in 100 ml water. Zet papieren vormpjes in een muffinvorm. Verwarm de oven voor op 180°C.
2 Klop in de keukenmachine de boter romig met de suiker. Voeg de eieren, het vanille-extract, de dadels mét het kookvocht, de marmelade, de helft van gekonfijte sinaasappel, de siroop en de whisky toe. Meng tot een homogene massa.
3 Voeg de bloem, de speculaaskruiden en het kaneelpoeder toe, meng opnieuw. Verdeel het deeg over de papieren vormpjes. Zet 35 minuten in de oven, of tot de cakejes gaar zijn. Prik er eventueel in met een breinaald: als die er droog uitkomt, zijn de cakejes gaar. Ze blijven wel iets vochtiger dan gewone cake.
4 Meng voor de crème de mascarpone met de poedersuiker, de karamel en de jam tot een luchtige crème. Schep in een spuitzak met gekartelde of ronde spuitmond. Spuit toefjes crème op de cakes en versier met gekonfijte sinaasappelschil en nog wat karamel.
Sticky toffee puddingtaart is een recept van Libelle Lekker