1 Ris voor de gehaktballetjes de blaadjes van de peterselie en de oregano en hak ze fijn. Meng het gehakt met de kruiden, de parmezaan, het ei en het paneermeel. Kruid met peper en zout. Rol balletjes van het mengsel, ongeveer zo groot als een druif. Bak ze rondom bruin in een pan met een beetje olijfolie.
2 Pel en snipper de ui en de knoflook voor de tomatensaus. Snipper de pancetta. Stoof samen met de ui en de knoflook aan in olijfolie. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuutje mee. Doe de gezeefde tomaten bij in de pan. Voeg een scheutje water en het basilicum toe. Kruid met peper en zout. Breng de saus aan de kook en laat 15 tot 20 minuten sudderen.
3 Schep de gehaktballetjes bij de tomatensaus en laat alles nog 20 minuten sudderen op zacht vuur.
4 Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet af en laat uitlekken.
5 Meng de pasta met de saus en de helft van de parmezaan. Schep alles in een ovenschaal. Snij of scheur de mozzarella in stukjes en verdeel ze over de schotel. Bestrooi met de rest van de parmezaan.
6 Schuif ongeveer 25 minuten in de oven. Laat eventueel nog 5 tot 10 minuten gratineren onder de grill. Werk naar smaak af met basilicum.