1 Halveer de meloenen, verwijder de zaadjes en schil ze. Snij in stukken. Maak de aardbeien schoon en halveer ze.
2 Doe 100 g suiker in een pannetje met 100 ml water. Laat 8 minuten koken, tot een lichte siroop. Neem de siroop van het vuur af en laat afkoelen. Hak 8 blaadjes basilicum fijn en roer ze erdoor.
3 Snij de meloen in stukken en mix goed fijn met de suikersiroop en het citroensap. Giet het mengsel in een laag diepvriesbakje en zet zonder af te dekken in de diepvriezer. Na 1 uur vormen zich kristallen aan de rand van het bakje: roer ze met een vork naar het midden. Zet het weer in de diepvriezer en herhaal elk halfuur, tot de granité na ongeveer drie uur volledig bevroren is.
4 Doe 300 g aardbeien in een pannetje met 300 g suiker, 1 opengesneden vanillestokje met het merg losgemaakt, en 500 ml water. Breng aan de kook, haal de pan van het vuur en laat 15 minuten trekken. Haal het vanillestokje uit de pan en bewaar. Mix het aardbeienwater fijn en giet door een zeef.
5 Marineer de rest van de aardbeien een halfuur in het aardbeienwater. Het vanillestokje kun je er weer bij doen.
6 Maak de granité los met een vork en verdeel over gekoelde glazen. Werk af met de gemarineerde aardbeien en een blaadje basilicum.
Coupe aardbeien met granité van meloen is een recept van Libelle Lekker