1 Klop voor de pudding het ei los met de suiker. Los het puddingpoeder op in een scheutje melk en roer glad. Breng de rest van de melk aan de kook met de vanillesuiker. Roer er, zodra de melk kookt, het puddingpoeder bij. Blijf roeren tot de pudding begint te binden. Voeg, van het vuur, het ei toe en roer tot het volledig opgenomen is. Laat lichtjes afkoelen.
2 Verwarm de oven voor op 180°C. Vet 4 muffinvormpjes of vuurvaste kommetjes in met boter.
3 Halveer de appel, verwijder het klokhuis, halveer 1 (ongeschilde) helft en snij 1 kwart in blokjes. Schil de overige driekwart appel en snij in blokjes. Vermeng met citroensap. Zet de ongeschilde appelblokjes opzij voor de afwerking.
4 Bestrijk de 3 vellen filodeeg met gesmolten boter en leg ze op elkaar. Knip het deeg in 4 vierkanten van ±15 x 15 cm. Bekleed de muffinvormpjes met 3 laagjes filodeeg en druk goed aan. Bestrooi de bodem met amandelpoeder. Vul de korfjes met het appelmengsel. Bestrooi met suiker en kaneelpoeder. Bak de korfjes in 10 à 15 minuten goudgeel in de oven. Ontvorm en laat afkoelen.
5 Verdeel de pudding over de taartjes. Werk af met de ongeschilde appelblokjes en een snuifje kaneel.
Appeltaartjes van filodeeg is een recept van Libelle Lekker