1 Maak eerst de vulling. Bak de speksnippers. Voeg wat extra olie toe en bak daarin de gesnipperde ui glazig. Meng het gehakt in een kom met het broodkruim en voeg de stukjes spek, de ui, de gedroogde veenbessen en de peterselie toe. Kruid met peper en zout.
2 Verwarm de oven voor op 180°C. Schep de vulling in de kalkoen en vul de vogel voorzichtig tot het einde van de nek. Bind de poten aan elkaar met keukentouw. Leg de kalkoen op een bakplaat die groot genoeg is om er ook nog wat groenten bij te leggen.
3 Overgiet met 50 ml olijfolie en leg klontjes boter, de takjes tijm, de teentjes knoflook met pel, en de laurierblaadjes bij de kalkoen. Bedek de vogel met aluminiumfolie. Zet anderhalf uur in de voorverwarmde oven. Lepel er tussendoor regelmatig braadvocht over.
4 Spoel de krieltjes, de pompoen, de rode bietjes en de knolraapjes grondig. Schil alle groenten en snij ze in partjes. Blancheer de cocktail uitjes 3 minuten in kokend water, laat ze schrikken in ijswater en laat ze uitlekken. Nu kun je de uitjes makkelijk pellen.
5 Leg na anderhalf uur braden de krieltjes, de uitjes, de rode bietjes, de raapjes en de pompoen bij de kalkoen en rooster alles nog 35 minuten.
6 Haal de kalkoen en de groenten uit de oven. Schep de groenten, als ze gaar zijn, op een schaal en hou ze warm.
7 Verhoog de oventemperatuur tot 200°C. Laat groenten die nog niet gaar zijn nog even mee roosteren. Leg de verse veenbessen en de gehalveerde mandarijnen er ook bij.
8 Roer 1 el water door de honing. Kwast de borst en de poten van de kalkoen in met het honingmengsel. Zet de vogel opnieuw in de oven en laat hem nog 10 minuten bakken op 200°C, tot de huid is recept van de cover gekaramelliseerd.
9 Leg de kalkoen op een schaal en schik de groenten en het fruit er mooi omheen. Blus het braadvocht met wat bouillon, laat wat inkoken en bind met een beetje bloem. Serveer deze saus apart.
Geglaceerde kalkoen met geroosterde groenten is een recept van Libelle Lekker