1 Verwarm de oven voor op 175°C. Kneed 80 g suiker, 150 g boter, 300 g bloem en 1 ei tot een soepele massa. Wikkel in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
2 Wrijf 50 g boter, 50 g suiker en 100 g bloem tussen de handen tot een kruimelig deeg. Zet even in de koelkast.
3 Rol het deeg uit en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet 15 minuten in de oven. Haal het eruit en hou apart. Verhoog de oventemperatuur naar 200°C.
4 Splits 4 eieren. Meng de dooiers met de plattekaas, 180 g suiker, het citroensap en de geraspte citroenschil. Smelt 80 g boter en doe ze samen met het bakpoeder bij de plattekaas. Klop de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door de massa.
5 Spoel en ontpit de kersen, meng ze met de plattekaas.
6 Verdeel het kaasmengsel over de koekbodem. Bestrooi met de crumble en zet nog 35 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
Plattekaaskoek met kersen is een recept van Libelle Lekker