1 Maak de stronkjes witloof schoon. Spoel ze, verwijder eventueel de buitenste blaadjes. Snij het bittere kerntje onderaan weg. Snij de struikjes in repen. Snij de peterselieblaadjes van de stengels. Maak een kruidentuiltje van vijf stengels peterselie, de laurier en de tijm en bind het met een touwtje bijeen. Hak depeterselieblaadjes. Pel de uien en snipper ze fijn.
2 Fruit de uien glazig in een koffielepel boter of olie.
3 Doe er het witloof bij, laat een paar minuten stoven. Strooi er een mespunt suiker bij en roer goed.
4 Schenk er de warme bouillon bij en voeg er het kruidentuiltje aan toe. Breng tot tegen de kook aan. Dek af. Laat 15 minuten zacht koken.
5 Neem het kruidentuiltje weg. Mix de soep. Breng ze op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
6 Verdeel over kommetjes of diepe borden. Werk af met de garnaaltjes en gehakte peterselie. Serveer goed heet, met bruin brood en boter.
Witloofsoep met garnaaltjes uit Brabant is een recept van Libelle Lekker