1 Breng een avond van tevoren 1 liter water aan de kook met de speculaaskruiden, het citroensap en de suiker. Laat 7 minuten koken.
2 Pers het sap van 1 citroen. Hak de walnoten grof. Snij de kaas in blokjes en plet de peperbessen. Snij de peper ongeschild doormidden. Verwijder voorzichtig het klokhuis.
3 Besprenkel het vruchtvlees van de peren met een beetje citroensap.
4 Leg de peren in de stroop en laat ze 15 minuten sudderen op laag vuur. Haal van hetvuur en laat ze afkoelen in de stroop. Dek de pan af met huishoudfolie wanneer de stroop koud is, en zet de peertjes in de koelkast tot de volgende dag.
5 Haal de peren uit de stroop en laat ze uitlekken.
6 Laat de ovengrill goed heet worden. Leg de peren op een bakplaat en verdeel er de noten en de kaas over. Werk af met roze peperbessen en versgemalen zwarte peper, en zet enkele minuten onder de grill tot de kaas mooi gegratineerd is.
7 Haal de peren uit de oven en serveer 2 helften per persoon, met een fris, gemengd slaatje erbij. Extra lekker als dat wordt aangemaakt met wat notenolie.
Peren met noten en blauwe kaas is een recept van Libelle Lekker