1 Borstel de champignons schoon. Snij ze in stukjes. Snij de knoflook doormidden. Snij de vastkokende aardappelen in dunne plakjes en bewaar ze in een kom met koud water. Verwarm de oven voor op 175° C. Wrijf een ovenschaal in met knoflook en vet in met boter.
2 Stoof de champignons 10 minuten in olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Hou apart.
3 Meng de room en de melk met 100 g van de geraspte kaas. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
4 Laat de plakjes aardappel uitlekken en dep ze goed droog met een keukenhanddoek.
5 Beleg de bodem van de ovenschaal met een laagje aardappel. Schep daarop een gedeelte van de champignons en overgiet met wat van het roommengsel. Herhaal dit tot de schaal vol is. Eindig met een laagje aardappelen en room, en bestrooi met de rest van de kaas.
6 Zet ongeveer 1 uur in de oven, tot de aardappelen gaar zijn en de bovenkant mooi goudbruin is.