1 Schil de aardappelen en de wortelen en snij ze in stukjes. Pel de 4 sjalotjes voor de stoemp en snipper ze fijn. Pel de overige 12 sjalotten en halveer ze.
2 Maak het gehakt aan met het ei, paneermeel, chilivlokken, peper en zout. Rol er niet te grote balletjes van.
3 Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water. Stoof de sjalotsnippers glazig in wat boter en voeg er de stukjes wortel en de tijm aan toe. Bevochtig met een glas water en stoof de worteltjes gaar.
4 Bak de gehalveerde sjalotten glazig in wat olie (ongeveer 5 minuten). Doe er van het vuur de mosterd, ketchup en suiker bij (opgelet, dit spat!) en roer om. Zet de pan weer op het vuur en roerbak ongeveer een minuutje. Voeg er de bouillon aan toe en laat de saus 5 minuten pruttelen, tot de sjalotten zacht zijn. Voeg er eventueel nog wat extra bouillon aan toe.
5 Stamp de aardappelen en de worteltjes samen tot stoemp. Breng op smaak met peper en zout. Bak de balletjes in wat boter of olie mooi goudbruin. Serveer de stoemp met de balletjes en de zoetzure sjalotjes.
Wortel-tijmstoemp met balletjes is een recept van Libelle Lekker