1 Haal de buitenste blaadjes van het witlof en snijd het uiteinde eraf. Zet een lage pan op het vuur met een klontje boter en laat smelten.
2 Spoel de sinaasappel goed met warm water en rasp de schil fijn, ong. 1 el. Pas op, rasp alleen het oranje gedeelte, want het wit heeft een wrange smaak.
3 Schik de witlofstronkjes in de pan, kruid met peper en zout en dek af met het deksel. Halveer de sinaasappelen en pers ze er volledig over uit. Bestrooi de stronkjes, net voor ze gaar zijn, met een lepel bruine suiker zodat ze karameliseren. Pluk de blaadjes basilicum en scheur ze, voeg de helft van de blaadjes bij het witlof.
4 Neem de pan na 20 min van het vuur en laat de stronkjes goed uitlekken.
5 Voeg, indien gewenst, nog wat sinaasappelsap toe en laat nog heel even koken.
6 Schik de stronkjes op een schaal, giet de saus erover. Bestrooi met de basilicumblaadjes en sinaasappelzeste. Serveer met een partje sinaasappel.
Witlof met basilicum, bruine suiker en sinaasappelsap is een recept van Delhaize