1 Verwarm de oven voor op th. 6 – 180°C en neem er de ovenplaat uit.
2 Snipper één ui heel fijn en fruit de stukjes in 1 eetlepel olie in een steelpan op een zacht vuur.
3 Ontkorst het brood, week het in de melk, knijp het uit en doe het bij het gehakt. Voeg het losgeklopte ei toe, de peterselie, peper, zout en de gebakken ui.
4 Meng goed en verdeel de bereiding in acht. Maak acht grote balletjes, leg ze op de met bakpapier beklede ovenplaat en bak ze 40 min. in de oven.
5 Giet, ondertussen, 2 eetlepels olie in de steelpan en fruit er de 2 overige heel fijn gesnipperde uien in op een heel zacht vuur.
6 Zet het deksel op de pan en laat 5 min. smoren. Bestrooi vervolgens met bloem, meng 1 min., voeg geleidelijk aan 30 cl warm water toe.
7 Doe hierbij het verkruimelde bouillonblokje, de Luikse siroop en de kruidnagel.
8 Meng goed, voeg het kruidentuiltje toe en laat 20 min. onafgedekt sudderen op een heel zacht vuur. Breng op smaak met peper en zout.
9 Overgiet de balletjes met de saus en geef er dikke frieten bij.
Luikse balletjes met zoete saus is een recept van Delhaize