2 Bekleed een rechthoekige schotel met vershoudfolie die je ruim over de randen laat hangen. Leg basilicumblaadjes op de bodem van de schotel. Leg er de zalm op. Bestrooi met het suikermengsel en druk erop zodat het goed aan de vis kleeft. Bestrooi met basilicumblaadjes. Sluit de vershoudfolie goed, zet 48 uur in de koelkast, verwijder af en toe het vrijgekomen vocht.
3 Mosterdsaus met basilicum: doe de mosterd, de bruine suiker, de ciderazijn en de basilicumblaadjes in de kom van de keukenrobot en laat op volle kracht draaien. Voeg ondertussen de olie toe en laat draaien tot de saus dik is. Breng verder op smaak indien nodig. Zet koel weg.
4 Voor de komkommersalade: leg de in fijne schijfjes gesneden komkommer in een vergiet en bestrooi met zout. Laat ze ongeveer 20 min. uitlekken. Dep droog.
5 Doe de komkommerschijfjes in een kom en bestrooi ze met peper en dille. Meng goed. Zet opzij.
6 Laat de zalm uitlekken, snij in heel dunne plakjes.
7 Verdeel de zalm over de borden, lepel er wat saus over en werk af met citroenpartjes en basilicumblaadjes. Serveer met de komkommersalade.
Gemarineerde zalm, mosterdsaus met basilicum (Gravlax) is een recept van Delhaize