1 Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet af en laat kort drogen op een zacht vuur. Draai de aardappelen door een passe-vit en roer er de melk, een lepel boter en het ei door. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en meng nogmaals.
2 Het kant-en-klare varkenshammetje is klaar voor gebruik, het hoeft enkel opgewarmd te worden. Verwarm hiervoor de oven voor op 180°C. Schik de hammetjes in een ovenschotel en dek af. Warm de hammetjes op gedurende 20 min. in de voorverwarmde oven.
3 Pel de sjalot en snipper fijn. Zet een pan op het vuur met wat boter en bak de ui er even in op. Blus met de Cognac en laat de alcohol verdampen. Giet vervolgens de bruine fond en de room erbij. Lepel de Luikse stroop erbij en laat inkoken tot de gewenste dikte.
4 Pers de sinaasappel en meng met de suiker. Laat kort inkoken en voeg er de veenbessen en de kruidnagels bij. Laat verder pruttelen op een zacht vuur tot je een confituur verkrijgt.
5 Serveer de hammetjes met de puree, de Cognacsaus en de veenbessen.
Hammetje met veenbessen, puree en cognacsaus is een recept van Delhaize