2 Bereid het rolbiscuit. Splits hiervoor de eieren in dooiers en witten. Klop de helft van de suiker met de eidooiers tot een bleke massa. Klop de eiwitten met het snufje zout stijf en voeg de rest van de suiker toe. Klop verder tot een stevige mousse. Schep de eiwitten voorzichtig onder de opgeklopte dooiers. Zeef de bloem en meng onder het beslag. Meng ook het amandelpoeder, het bakpoeder, het cacaopoeder, het vanilleextract en de speculaaskruiden onder het beslag.
3 Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en stort het beslag erop. Strijk de bovenkant glad met een paletmes en bak de biscuit zo’n 20 min in de voorverwarmde oven. Haal de biscuit uit de oven, leg er een handdoek op en draai om. Laat de biscuit zo afkoelen.
4 Snijd de vanillestok overlangs in de helft, schraap de zaadjes eruit en lepel ze onder de mascarpone. Voeg er ook de vanillesuiker bij en meng met de speculaaspasta. Bestrijk de afgekoelde biscuit met de mascarpone-speculaasmengeling. Verkruimel een deel van de speculaasjes en bestrooi de biscuit ermee. Rol de biscuit voorzichtig op. Rol de opgerolde biscuit door de overgebleven verkruimelde speculaasjes.
5 Voor de afwerking voeg je de vanillesuiker en de zaadjes van de vanillestok bij de room en klop je de room net niet stijf. Doe de gesuikerde room in een spuitzak met een ronde spuitmond en spuit de vanilleroom zigzag over de biscuit. Werk de rol af met geraspte witte chocolade en de zilverparels.
6 Laat je verbeelding de vrije loop om iets mooi te maken van je kerststronk: hosties, kerstfiguurtjes... en alles wat je helemaal in kerststemming brengt.
Kerststronk met speculaas en mascarpone is een recept van Delhaize