2 Houd de poten van de koekoek boven een vlam om de laatste pluimen te verwijderen.
3 Meng de boter met de Espelettepeper, de honing en het citroensap. Wrijf de koekoek in met deze botermengeling. Kruid bij met peper en zout.
4 Snijd 2 sinaasappelen in schijfjes met de schil er nog aan. Leg de koekoek in een ovenschotel en versier hem met de schijfjes sinaasappel. Houd ze op zijn plaats met tandenstokers. Snijd de ongepelde sjalotten doormidden en de 3de sinaasappel in kwartjes. Leg ze rond de koekoek. Garneer met de takjes tijm en de laurier en voeg de gevogeltefond en het sinaasappelsap toe.
5 Laat 1 u bakken. Verwijder dan de sinaasappelschijfjes en verhoog de oventemperatuur naar 180°C. Laat nog 20 min verder bakken tot de koekoek goudbruin gebakken is. Giet regelmatig vocht over de koekoek tijdens het bakken.
6 Goed warm opdienen.
Mechelse koekoek met sinaasappel en sjalot is een recept van Delhaize