1 Pel de knoflook en de sjalot en snipper fijn. Zet een pan op het vuur met de olijfolie en fruit de knoflook en sjalot erin. Voeg het gehakt toe en plet met een vork. Kruid met peper, zout en de spaghettikruiden en bak het gehakt gaar. Voeg de tomatenpulp, de harissa, de takjes tijm en het laurierblad erbij en laat zachtjes verder sudderen onder een deksel gedurende 20 min.
2 Bereid de kaassaus. Zet hiervoor nog een pan op een zacht vuur met de boter en laat smelten. Voeg de bloem erbij en meng met de klopper tot een roux. Laat al roerend drogen maar let erop dat de roux niet aanbakt. Giet vervolgens beetje bij beetje de melk erbij en roer met de klopper zodat de saus bindt en je een mooie egale bechamelsaus krijgt. Laat nog even doorkoken en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Neem de saus van het vuur en meng de helft van de gemalen kaas erdoor.
3 Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in met wat boter. Giet eerst een dun laagje kaassaus op de bodem van de ovenschaal. Lepel daarop wat bolognaisesaus en schik er een eerste laagje droge lasagnevellen op. Zorg ervoor dat de lasagnevellen elkaar net overlappen. Lepel er opnieuw een laag bolognaisesaus op. Strijk de saus egaal uit over het hele oppervlak en schik daarop de sneetjes ham. Dan volgen opnieuw een laagje lasagnevellen, vervolgens de kaassaus, opnieuw lasagnevellen, tomatensaus, lasagnevellen … Bouw de lasagne verder op tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag kaassaus. Strooi de rest van de gemalen kaas erover en schuif de ovenschaal in de oven. Bak de lasagne gaar gedurende ± 40 min.