1 Spoel de appelen, snijd in 4, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Schil de appel niet, want het is net de schil die de zure smaak geeft. Zet een pannetje op het vuur met de boter, bak er de blokjes appel en de bessen in en bestrooi met de suiker. Laat zo’n 15 min bakken tot de blokjes appel gaar zijn.
2 Verwarm de oven voor op 180°C.
3 Rol het vel bladerdeeg uit en steek zoveel mogelijk rondjes uit van ± 10 cm doorsnede met behulp van een uitsteekvorm.
4 Lepel op elk rondje deeg wat appelbessencompote en werk af met enkele blaadjes tijm. Bestrijk de randjes van elk flapje met een beetje water en vouw de rondjes dubbel. Druk de randen goed aan en versier ze met behulp van een vork. Bestrijk de flapjes met het losgeklopt eigeel en bestrooi ze met de parelsuiker.
5 Bedek de ovenplaat met een vel bakpapier, schik de flapjes erop en bak ze knapperig en goudbruin in de oven gedurende 20 min. Haal ze uit de oven en laat even afkoelen. Serveer de gebakjes lauw of koud met een bolletje ijs erbij.
Appelflapjes met blauwe bessen is een recept van Delhaize