1 Maak alle groenten schoon. Schil de sjalotten en hak ze fijn. Snij de wortelen en de rapen in fijne staafjes. Snij de prei in stukken van 2 cm. Doe ze samen met de asperges in een grote kookpan met 5 cl water, de helft van de boter in stukjes. Voeg peper en zout toe. Zet het deksel op de pan en laat de groenten 15 min. smelten op een heel zacht vuur. Snij de kerstomaten in twee.
2 Haal het vlees uit de kreeften. Houd de smeuïge delen apart. Snij de staarten in medaillons. Giet de kreeftfond en de wijn in een steelpan. Laat tot de helft inkoken. Klop de room met de eierdooier, de smeuïge delen van de kreeften, zout en cayennepeper. Zet de pan van het vuur en roer het mengsel onder het kookvocht. Laat het geheel, onder voortdurend roeren, indikken op een zacht vuur. Voeg er dan de rest van de stukjes koude boter aan toe.
3 Verdeel de groenten, de halve tomaatjes, de medaillons en de kreeftenpoten op hittebestendige borden. Giet er saus over. Bak ze snel goudgeel onder de grill. Strooi er takjes kervel op en dien het gerecht onmiddellijk op.
Warme kreeft met fijne groentjes is een recept van Delhaize