1 Gistdeeg: giet de lauwe melk in een kom. Voeg de suiker toe. Verkruimel de gist en roer deze door de melk. Laat 5 minuten rusten totdat het mengsel schuimig wordt.
2 Mix de droge ingrediënten (meel en zout) in de keukenmachine. Voeg de vloeibare ingrediënten toe (het gistmengsel, het ei en de olijfolie). Voeg meer meel toe als het deeg nog kleeft. Let op: bewerk het deeg snel om de soepelheid te behouden.
3 Mix totdat het deeg een bal vormt. Leg het in een licht ingevette kom, afgedekt met huishoudfolie, op een tochtvrije plek. Laat het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
4 Verwarm in een steelpan de bosbessen met het citroensap en de suiker. Voeg 1 eetlepel water toe. Laat 5 minuten pruttelen op een zacht vuur. Zet apart.
5 Meng in een kom de zure room met de eieren en de vanillesuiker. Zet apart.
6 Verdeel het deeg in twee stukken. Rol het ene deel met een deegroller uit tot een dunne schijf met een ø 28 cm. Bewaar het andere deel voor een volgende taart.
7 Vet met een kwast een taartvorm in met een uitneembare bodem van ø 27 cm. Bedek de bodem met het deeg.
8 Verwarm de oven voor op 180°C.
9 Prik met een vork gaatjes in het deeg. Dek af met een theedoek en laat 20 minuten rijzen. 1
0 Bestrooi de bodem met amandelpoeder. Verdeel de bosbessen gelijkmatig over de taartbodem met de onderkant van een lepel. Giet het roommengsel over de bosbessen. 1
1 Bak de taart in 20 minuten gaar in de oven. 1
2 Laat de taart afkoelen. Snijd de taart in 8 punten.
Bosbessentaart (Mustikkapiirakka) is een recept van Delhaize