1 Pel de ui en snij hem in stukjes. Snij de te harde voet van de asperges en snij ze in stukken van ongeveer 5 cm lang. Laat de morieljes 15 minuten weken in koud water. Maak ze dan goed schoon met een zachte borstel om eventuele aarde en insecten te verwijderen. Spoel meermaals af.
2 Laat de boter smelten in een grote kookpan en fruit daarin de ui totdat deze een mooie gouden kleur krijgt. Zet dan het vuur af en voeg de rijst toe.
3 Meng goed totdat de rijst de gesmolten boter heeft geabsorbeerd en bijna doorzichtig is. Giet er dan het glas witte wijn bij, zet opnieuw op het vuur en laat verdampen onder heel regelmatig roeren.
4 Breng ondertussen lichtjes gezouten water aan de kook in een kookpan om de asperges af te koken. Als alle wijn verdampt is, de risotto laten voortkoken, waarbij je regelmatig een pollepel gevogeltebouillon toevoegt en omroert, zodat de rijst niet aan de kookpan gaat kleven. Herhaal deze bewerking, waarbij je erop let dat de rijst altijd vochtig blijft.
5 Als het water kookt, gooi je de asperges erin en laat je ze 3 minuten koken (ze moeten knapperig blijven). Laten uitlekken en onmiddellijk onder koud water houden (zodat ze mooi groen blijven en niet grijs verkleuren).
6 Doe opnieuw lichtjes gezouten water in de kookpan en breng het aan de kook voor de morieljes. Blijf regelmatig de risotto omroeren terwijl je bouillon toevoegt. Als de risotto bijna gaar is, de morieljes toevoegen en omroeren.
7 Doe er dan de stukken asperge bij en meng voorzichtig om de stengels niet te breken. Kruid bij met peper en zout. Kies zelf voor de kookwijze al dente of smeuïg ... Dien koepelvormig op in een bord en versier met enkele druppels crème van balsamicoazijn.
Risotto met morieljes en groene aspergepunten is een recept van Delhaize