1 Kook de pasta en de sperziebonen beetgaar in dezelfde kookpot. Giet af, laat schrikken onder koud stromend water en laat uitlekken.
2 Doe de tonijn en de olie uit het grote blik in een grote kom. Voeg de uitgelekte tonijn uit het kleine blik en het citroensap toe. Verkruimel de vis in grote stukken en meng.
3 Ontpit de tomaten en snij ze in grote blokjes. Hak de helft van de ansjovisfilets. Doe de tomaten en de ansjovisfilets bij in de kom samen met de kappers, de olijvenschijfjes en de fijngesnipperde uitjes (witte + 2/3 van het groene deel).
4 Voeg ook de pasta en de sperziebonen toe, meng goed en breng op smaak met peper en zout. Dek af en zet minstens 1 uur in de koelkast vooraleer te serveren.
5 Werk af met de in kwartjes gesneden hardgekookte eieren, het basilicum en de rest van de ansjovisfilets. Serveer koel.
Pastasalade à la niçoise is een recept van Delhaize