1 Stoof de groenten in de olie in een stoofpot op zacht vuur gedurende enkele minuten. Bestrooi met bloem, roer 1 min., voeg dan de tomaten toe, het in 4 gesneden knoflookteentje, 50 cl water, het kruidentuiltje en het bouillonblokje. Breng aan de kook en laat 20 min. sudderen.
2 Maak ondertussen de mosselen schoon, doe ze in een kookpot, voeg de witte wijn toe en dek af. Laat ze , af en toe met de pot schuddend, 5 min. op hoog vuur koken tot ze allemaal open zijn.
3 Laat ze even afkoelen en haal ze uit de schelp. Giet het kookvocht in een beker en laat decanteren.
4 Verwijder het kruidentuiltje uit de soep. Mix de soep, voeg de room toe, het saffraanpoeder, de cayennepeper en het gezeefde mosselvocht (50 cl). Vul aan met water indien je niet genoeg mosselvocht hebt. Breng opnieuw aan de kook en kruid eventueel met peper en zout. Voeg de mosselen toe en neem meteen van het vuur.
5 Serveer warm, bestrooid met de fijngesneden peterselie. Geef er knapperig stokbrood bij of broodkorstjes.
Provençaalse velouté met mosselen is een recept van Delhaize