1 Laat 80 g suiker op een heel zacht vuur smelten tot een stroopje. Zet het vuur hoger zodra alle suiker is opgelost, om snel een karamel te krijgen. Zodra de stroop kookt, vormt zich karamel. Voeg het sinaasappelsap toe zodra de karamel goudkleurig is. Meng goed. Giet de karamel in vier individuele bakvormpjes en beweeg ze heen en weer zodat de karamel de hele bodem bedekt. Voorzichtig, zodat karamel is zeer heet!
2 Verwarm de oven voor op 160°C.
3 Giet de melk in een pannetje. Snijd de vanillestok in de lengte door. Schraap er het merg uit en doe het bij de melk. Warm zachtjes op. Doe er het griesmeel bij van zodra de melk warm is en roer flink. Voeg de sinaasappelrasp en de rest van de suiker toe. Laat al roerend nog 5 minuten koken op een zacht vuurtje.
4 Laat het mengsel even afkoelen en roer er de losgeklopte eierdooiers toe. Niet meer laten koken! Giet de pudding in de schaaltjes op de karamel. Strijk de bovenkanten mooi glad.
5 Zet de schaaltjes au bain-marie en laat gedurende 25 minuten bakken in de oven.
6 Haal de flans uit de oven en laat ze volledig afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt.
Griesmeelflan met sinaasappel en karamel is een recept van Delhaize