1 Kneed in de keukenmachine of met de mixer een soepel deeg van de bloem, de gist, 3 el olijfolie, het water en een flinke snuf zout een soepel deeg. Vorm een bal en laat het deeg afgedekt (met vershoudfolie of een schone keukendoek) op kamertemperatuur 1 uur rijzen.
2 Verhit in een ruime koekenpan de laatste 2 el olijfolie. Voeg de spekblokjes toe en bak ze in 4 min. knapperig uit. Voeg de uienringen toe en bak nog 10 min. op matig vuur, tot de uienringen zacht zijn.
3 Verwarm de oven voor tot 200 ?C. Meng de crème fraîche met de kwark. Pers de knoflook erboven uit en roer erdoor.
4 Rol het deeg uit tot een lap van 35 bij 35 cm en leg op de bakplaat. Besmeer het deeg met het room-kwarkmengsel. Verdeel er de uienringen met de spekblokjes over. Bestrooi met de geraspte kaas en peper naar smaak.
5 Bak de flammkuchen in de voorverwarmde oven in 20 min. goudbruin en gaar.