1 Meng in een kom de spekreepjes, de kaas, de krenten en 10 el bloem.
2 Meng in een beslagkom de rest van de bloem, de gist en het zout. Maak in het midden een kuiltje. Breek het ei boven het kuiltje. Voeg al kloppend met de mixer de karnemelk toe. Klop tot een glad beslag. Spatel het appel-spekmengsel door het beslag.
3 Dek de kom af met de vershoudfolie. Laat het beslag op een warme plaats ca. 1 uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
4 Verhit de olie in de frituurpan tot 175 °C. De olie is heet als een stukje brood in de hete olie bruist en goudbruin kleurt. Doop twee lepels voorzichtig in de hete olie. Schep uit het beslag een bol (ca. 4 cm) en laat deze in de hete olie zakken. Bak ca. 8 oliebolletjes tegelijk. Bak de oliebollen in 4 min. goudbruin en krokant. Draai ze halverwege de baktijd.
5 Laat de oliebollen in een vergiet met keukenpapier goed uitlekken. Serveer ze op een mooie schaal.
Hartige oliebolletjes met spek en oude kaas is een recept van Jumbo