1 Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar. Doe de pruimen in een andere pan met water, zorg dat ze net onder staan. Breng ze aan de kook en draai het vuur direct uit als het water kookt.
2 Smelt de helft van de boter in een ruime koekenpan. Bak de hamblokjes 1 min. Voeg de kool toe en bak 3-4 min. mee. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
3 Verwarm de oven voor tot 180 °C. Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk en 1/4 deel van de boter tot een smeuïge puree. Schep het ham-koolmengsel en de pruimen door de aardappelpuree en schep het in de ovenschaal.
4 Bestrooi de ovenschotel met paneermeel en verdeel de rest van de boter in vlokjes erover. Bak de ovenschotel 15 min. in de voorverwarmde oven.
Kruidige koolschotel met ham en pruimen is een recept van Jumbo